Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Renaissance Capital: Ριψοκίνδυνες οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Δεν γίνεται οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίζουν ίδιο price-to-book με τη ρωσική Sberbank - Grexit ή μιζέρια οι δύο δρόμοι για την Αθήνα

Renaissance Capital: Ριψοκίνδυνες οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Δεν γίνεται οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίζουν ίδιο price-to-book με τη ρωσική Sberbank - Grexit ή μιζέρια οι δύο δρόμοι για την Αθήνα

Έντονες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει η ρωσική επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, σε νέα 12σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "We remain deeply worried for Greece", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Renaissance Capital, οι ανησυχίες για την κατάσταση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά βαθιές, ενώ και οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το εύρος των κινδύνων που συνδέονται με την ελληνική οικονομία.
"Θα ήταν υπέροχο οι ξένοι επενδυτές να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επιχείρηση αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τις οποίες έχει τόσο πολύ ανάγκη η Ελλάδα. Αλλά όταν το price-to-book των ελληνικών τραπεζών είναι το ίδιο με εκείνο της ρωσικής Sbernank, οι συστάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση", προειδοποιεί η ρωσική επενδυτική τράπεζα.
Εστιάζοντας περαιτέρω στην ελληνική αγορά εργασίας, υποστηρίζει πως η Ελλάδα εμφανίζει τα χειρότερα ποσοστά που όλες τις χώρες που έχει εξετάσει η Renaissance Capital. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενους το 2011 από έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων!".
Κατά τη ρωσική επενδυτική τράπεζα, τα βάρη και οι πιέσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν αμείωτα, καθώς μισθοί και συντάξεις έχουν βρεθεί σε ελεύθερη πτώση. Την ίδια ώρα, οι τιμές δεν υποχωρούν, ενώ και το δημόσιο χρέος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Αναφερόμενη στη συνέχεια η Renaissance Capital στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, διαπιστώνει τα εξής: Τρεις από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης συνασπισμού. "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, καθώς παραμένει βέβαιος για την εκλογική του νίκη", εκτιμά και προσθέτει: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, καθώς η Γερμανία δεν θα τους αποδεχθεί. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία θα πρέπει ή να αλλάξει πολιτική, ή θα εξωθήσει την Ελλάδα μακριά από το ευρώ.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, ο θετικός αντίκτυπος θα διαφανεί περισσότερο στον κλάδο των εξαγωγών. Αν αυτό συμβεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη προοπτική για δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ποια είναι η εναλλακτική της Ελλάδας αν δεν φύγει από το ευρώ; Η Renaissance Capital αναλύει: Η χώρα μένει στην Ευρωζώνη και συνεχίζει να ζει μέσα στη μιζέρια. Μίζερο έτος θα είναι και το 2014, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόλις το 2% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τη ρωσική Renaissance, η Ελλάδα χρειάζεται να δημιουργήσει 600.000 νέες θέσεις εργασίας και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας στο μισό από ότι είναι σήμερα... Για να το πετύχει όμως αυτό η Ελλάδα χρειάζεται επί πέντε συναπτά έτη να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας - σε επίπεδα ρεκόρ! Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο, δεδομένου του κόστους εργασίας που σημειώνεται στη χώρα, το οποίο είναι διπλάσιο από εκείνα σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Ωστόσο η ρωσική Renaissance Capital σπεύδει να αναγνωρίσει και τα επιτεύγματα της Ελλάδας, κάνοντας ειδική μνεία στο στόχο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
"Κάθε οικονομολόγος δυσκολεύεται να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές μετοχές σήμερα...", καταλήγει.

Η πορεία της απασχόλησης στην Ελλάδα από το 1990 έως το 2013




Η πορεία της ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ




M. Φούντα
πηγή www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου